اگر طی چند ماه اخیر در بازار ارزهای دیجیتال فعال بوده باشید ، یقیناً رشد انفجاری ارز دیجیتال سولانا (SOLANA) توجه شما را به سمت خود جلب کرده است. اما ارز دیجیتال سولانا چیست؟ چرا این ارز توانست تا به این اندازه رشد نماید؟ این سوالات جزء نخستین مواردی است که به یک ذهن کنجکاو خطور می کند.
شاید اگر بخواهیم پاسخ کوتاهی بدان بدهیم، باید بگوییم که سولانا در واقع یک شبه بلاک چین قوی است که برای پشتیبانی از اپلیکیشنهای غیر متمرکز یا همان dapp ایجاد شده است. این شبکه بلاکچین سرعت عمل بالا و کارمزد بسیار پایینی دارد . همین مورد سبب شده تا بتواند مشکل مقیاس پذیری در دنیای بلاکچین را برطرف سازد. البته این موارد تنها مولفههایی نیست که رشد این ارز دیجیتال را تضمین کرده است.
ما در ادامه این متن مروری دقیق و کامل بر روی آن خواهیم داشت تا شما هم بهتر و دقیق تر دلیل این موفقیت را درک نمایید. لذا اگر به دنبال خرید ارز دیجیتال سولانا هستید و یا میخواهید اطلاعات بیشتری در رابطه با آن کسب کنید، حتماً ما را تا انتهای این متن همراهی نمایید.
تاریخچه ارز سولانا
در سال ۲۰۱۷ تعدادی از بهترین برنامه نویسان جهان گرد هم آمدند تا با استفاده از دانش و تجربه خود مشکل مقیاس پذیری اتریوم و بیت کوین را برطرف سازند. در راس این تیم آناتولی یاکوونکو (Anatoly Yakovenko) بود. او پیش از این پروژه، در شرکت کوالکام (Qualcomm) فعالیت داشت.
افزون بر این موارد او مدتی هم به عنوان مهندس نرم افزار بر روی دراپ باکس (Drop box) کار کرده بود. مجموع این موارد سبب شده بود تا او تجربه ای بسیار غنی در زمینه فشرده سازی به دست آورد.
البته او تنها نبود. در کنار او افراد دیگری نظیر گرِگ فیتزجرالد، اریک، ویلیام و.. حضور داشتند . تمامی این افراد سابقا در شرکت های مطرح و بزرگی نظیر گوگل ، اینتل، اپل ، مایکروسافت، دراپ باکس، کوالکام و…. فعالیت داشته اند . به همین جهت است که هر کدام هم تجربهای غنی در حرفه خود دارند.
آنها تصمیم گرفتند تا یک شبکه بلاک چین گسترده را ایجاد نمایند که مشکل عدم مقایس پذیری و البته هزینههای بالای اتریوم و بیت کوین را برطرف سازند. بدین جهت آنها یک شبکه پلاکچین اختصاصی به نام سولانا را پایه گذاری کردند.
این شبکه مزیتهای منحصر به فرد فراوانی دارد. همین مزیتها نیز باعث شد تا سرمایه گذاران بزرگی نظیر مولتی کوین کپیتال، فاندیشن کپیتال، اسلو کپیتال، CMCC Global، ابسترکت ونچرز و… بر روی آنها سرمایه گذاری نماید. اما ماهیت ارز دیجیتال سولانا چیست که توانسته این غولهای سرمایه گذاری را متقاعد نماید؟ ما در ادامه این موضوع را با دقت زیر ذره بین قرار دادهایم .
ماهیت ارز دیجیتال سولانا
ارز دیجیتال سولانا که با علامت اختصاری SOL شناخته میشود و در حقیقت به عنوان توکن رسمی شبکه بلاک چین سولانا شناخته میشود. این شبکه قرار است بزرگترین مشکل شبکه بلاک چین اتریوم و بیت کوین یعنی مقیاس پذیری را برطرف کند . به همین جهت است که سازندگان عنوان کردهاند که هدف از ساخت این بلاکچین ، پشتیبانی از اپلیکیشن های dapp یا همان اپلیکیشنهای غیرمتمرکز میباشد.
در واقع این روزها نرم افزارها و اپلیکیشن های غیر متمرکز در حوزههای مختلف اعم از بازی ، امور مالی ، انجام قرارداد و… نفوذ کردهاند. این موضوع سبب شده تا روز به روز گستردگی آنها بیشتر شود. اما موضوع قابل توجه این است که اغلب این نرم افزارها روی شبکه اتریوم عرضه شدهاند. قسمت بد ماجرا این است که خود اتریوم محدودیتها و مشکلات بسیار زیادی دارد.
برای مثال برای کار بر روی این شبکه باید از زبان برنامه نویسی اختصاصی آن استفاده نمود. همچنین خود بلاک چین اتریوم ، مانند بیت کوین ، بر اساس فرآیند اثبات کار عمل می کند. به همین جهت است که تایید بلاکهای آن طول می کشد. افزون بر این موارد کارمزد موجود در شبکه نیز به شدت بالا است. مجموع این موارد در کنار همدیگر سبب شده است تا کاربران و البته برنامه نویسان نتوانند به شیوه ای مناسب از آن استفاده نمایند.
بیشتر بدانید: تفاوت کوین و توکن چیست؟ | آشنایی با مزایای توکن
سرعت عمل بالا
سولانا سعی کرده تا راهکاری برای مشکلات فوق باشد. به همین جهت است که این ارز دیجیتال از پایه برنامه نویسی شده تا کاملا مقیاس پذیر باشد . بدین منظور, این ارز دیجیتال فرآیند تایید بلاکهای خود را با روش نوینی به نام ” اثبات تاریخچه ” انجام میدهد. در این شیوه موقعیت زمانی نودهای شبکه برچسب زنی میشود.
در صوت هماهنگی و تطابق بین آنها، بلاک تایید میشود . این روشِ بسیار خلاقانه موجب شده است تا شبکه سولانا قادر به پردازش حدود ۵۰ هزار تراکنش در ثانیه باشد !
این رقم به اندازه ای شگفت انگیز است که میتوان آن را با شبکههای بزرگی نظیر مستر کارت ، پی پل ، ویزا کارت و.. مقایسه نمود. بر این اساس باید عنوان کنیم که زمان انجام تراکنش در این شبکه تنها ۴۰۰ میلی ثانیه است. بدین جهت می توان گفت که سولانا حدودا هزار برابر سریع تر از ببت کوین و حدود سیصد برابر سریع تر از اتریوم میباشد.
چرا که بیت کوین در هر ثانیه تنها ۷ تراکنش و اتریوم تنها ۱۵ تراکنش را انجام می دهد. این قابلیت بی نظیر سبب شده است تا سولانا در حال حاضر سریع ترین شبکه بلاک چین در دنیا باشد.
امنیت بالا
امنیت هم از دیگر مولفههای بسیار مهمی است که توانسته شبکه بلاک چین سولانا را متمایز کند. در حقیقت این ارز دیجیتال روش متمایزی برای تایید بلاکها استفاده میکند که اثبات تاریخچه و یا POH نام دارد. این روش برای نخستین بار در سولانا استفاده می شود. در این شیوه تمام تراکنشها از طریق روشی به نام “پیش نگارش هش مقاومت ترتیبی” وارد بلاک میشوند.
بدین جهت تراکنشها رمزنگاری شده و به یک هش غیر قابل تغییر تبدیل میشوند. سپس از این تراکنش به عنوان ورودی برای تراکنش بعدی استفاده میشود. در نهایت بر روی این دو برچسب زمانی قرار میگیرد تا فرآیند آنها به خوبی ضبط شود. از طرفی دیگر تمام آنها توسط روش ویژهای به نام “تابع تایید تاخیر” در دفتر کل توزیع شده منتشر میشوند.
این مورد باعث میشود تا تمام تراکنشها به خوبی رمزنگاری شوند و امکان خطا و اشتباه در شبکه به حداقل برسد. افزون بر این موارد تمام افراد می توانند به یک گره یا نود (node) سولانا تبدیل شوند و به امنیت آن کمک نمایند.این در حالی است که پلتفرمهای دیگر چنین ویژگی ندارند. البته باید برای این کار سخت افزار ویژه ای داشته باشید.
نکته قابل توجه این است که سولانا یک شبکه لایه – یک میباشد و تایید تراکنشهای خود را بدون متوسل شدن به لایه دوم و بصورت خارج از زنجیره انجام میدهد. همین مورد باعث شده است تا سولانا به یکی از معدود ارزهای دیجیتال لایه – یک با بیش از هزار تایید کننده تبدیل شود.
کارمزد پایین شبکه
از دیگر مشکلات موجود بر روی شبکه اتریوم یا بیت کوین، میتوان به کارمزد بسیار بالای شبکه اشاره نمود. این کارمزد گاها تا صد دلار هم افزایش مییابد.
همین مورد سبب شده است تا بسیاری از کاربران نتوانند امور خود را با استفاده از آنها انجام دهند. شبکه بلاک چین سولانا سعی کرده است تا این موضوع را به بهترین نحو ممکن برطرف سازد. به همین جهت است که کارمزد موجود بر روی این شبکه تنها ۰٫۰۰۰۰۰۵ ارز دیجیتال آن یعنی SOL است.
بدین جهت میتوان گفت که کارمزد موجود بر روی این شبکه رقمی در حدود یک هزارم دلار است. این در نوع خود یک امر بسیار بی نظیر برای برنامه نویسان و البته کاربران می باشد. مجموع این مورد در کنار همدیگر سبب شده است تا شبکه بلاک چین سولانا به عنوان یک رقیب جدی برای اتریوم تلقی شود.
ابتکارهای فنی بلاک چین سولانا
سازندگان ارز دیجیتال سولانا ابتکارهای بسیار جالبی برای این ارز دیجیتال به خرج داده اند. این ابتکارات اگرچه بسیار تخصصی به نظر میرسند ، اما همگی آنها در کنار همدیگر توانستهاند تا توانایی و البته قدرت این ارز دیجیتال را به حداکثر میزان خود برسانند. ما در این مقاله قصد داریم تا چند مورد از این ابتکارات را خدمت شما عزیزان بیان کنیم.
گلف استریم / Golf Stream
ویژگی گلف استریم یا جریان خلیج را میتوان یکی از جدیدترین ابتکارهای سولانا دانست. در این روش شبکه سولانا اطلاعات بلاک بعدی و تراکنشهای آن را قبل از نهایی شدن بلاک فعلی دریافت می کند. این کار باعث میشود تا سرعت جمع آوری دادهها و بلاکها بیشتر شود.
این موضوع به نوبه خود سرعت عمل کار را به شدت افزایش میدهد. این قابلیت یکی از مهم ترین ویژگیهایی بوده که توانسته سرعت پردازش این ارز دیجیتال را به ۵۰ هزار تراکنش در ثانیه برساند.
Sealevel / سطح دریا
این قابلیت هم از جدیدترین و البته موثرترین ابتکاراتی بوده که تاثیر زیادی بر روی سرعت شبکه سولانا داشته است. بر اساس این قابلیت، همزمان چندین و چند قرارداد میتوانند در این شبکه اجرا شوند. بدین صورت قراردادهایی که در وضعیت ایستا قرار دارند، میتوانند به موازات همدیگر عمل کرده و هیچ تداخلی در فرآیند طرفین به وجود نمیآید. این موضوع به نوبه خود باعث میشود تا سرعت عمل شبکه به طرز چشمگیری افزایش یابد.
قابلیت توربین
توربین را میتوان از بهترین نوآوریهای شبکه سولانا دانست. این قابلیت میتواند به وضوح, تجربه برنامه نویسان این شبکه در امر فشرده سازی دادهها را نشان دهد.
بر اساس این روش، اطلاعات موجود در هر بلاک ، به بسته های کوچکتری تبدیل میشود . حال این بستهها به نودها یا همان تایید کنندهها ارسال میشود. این موضوع به نوبه خود باعث میشود تا مشکل پهنای باند در این شبکه وجود نداشته باشد. از طرفی دیگر میتواند سرعت عمل را هم بیشتر کند.
Tower BFT
این قابلیت به منظور جلوگیری از خطاهای موجود در سیستم اثبات زمان سولانا ایجاد شده است. در حقیقت این قابلیت باعث میشود تا امنیت موجود در شبکه بیشتر شده و اطمینان حاصل از دادهها به حداکثر برسد.
بر این اساس قبل از نهایی شدن دفتر کل توزیع شده، تایید کنندهها بر روی نسخههای آن رای گیری می کنند. در حقیقت رای گیری آنها به این جهت است که کدام نسخه دقیق تر است.
بعد از اتمام رای گیری، فرآیند قفل میشود و دیگر افراد نمیتوانند رای بدهند. به همین جهت است که دقیق ترین نسخه از دفتر کل توزیع شده در شبکه بلاک چین منتشر میشود. بدین سبب از ایجاد سربارهای عظیم و یا ایجاد تاخیر در تراکنشها جلوگیری میشود.
جریان خط لولهای / Pipelining
این قابلیت موجود در سولانا هم بسیار منحصر به فرد میباشد. بر این اساس تعدادی از بلاکهای مربوط به تراکنشها، به سرعت در سراسر شبکه سولانا تایید میشوند. بدین منظور شبکه سولانا بخشی از دادههای ورودی خود را به تعدادی از سخت افزارها ارائه میدهد. این فاکتور باعث میشود تا سرعت عمل موجود در این شبکه به حداکثر حالت ممکن برسد.
تحلیل بنیادی ارز سولانا
تحلیل بنیادی را میتوان مبنای خرید بسیاری از سرمایه داران حوزه ارزهای دیجیتال دانست. در واقع این افراد سعی میکنند که قبل از خرید یک ارز دیجیتال، شرایط فاندامنتالی آن را بررسی کرده و سپس بر این اساس خرید خود را انجام دهند.
در رابطه با ارز دیجیتال سولانا باید بگوییم که این شرایط در بهترین وضع ممکن است. به عبارت ساده تر میتوان گفت که تحلیل بنیادی ارز سولانا آینده درخشانی را نشان میدهد.
برای اینکه بتوانیم تحلیل بنیادی هر ارز دیجیتال را بررسی کنیم ، ابتدا باید به آمار و ارقام توجه کنیم. قبل از همه چیز باید بدانید که عرضه ارز سولانا محدود است و تنها ۴۹۰ میلیون توکن از آن در دنیا وجود دارد.
این موضوع باعث میشود تا نسبت عرضه و تقاضا ایده آل باشد. از طرفی دیگر تا به این لحظه حدود ۲۶۰ میلیون از این توکنها وارد بازار شده است. این فاکتور با توجه به رشد شبکه بسیار منحصر به فرد است.
ارزش بازار هم از دیگر مولفههایی است که تاثیر زیادی بر روی تحلیل بنیادی یک ارز دارد. ارز سولانا, بازار بسیار وسیع و البته مناسبی دارد. ارزش بازار این ارز دیجیتال در حدود ۶.۵ میلیارد دلار است که در کل ۰.۲۶ درصد از حجم کل بازار ارزهای دیجیتال را به خود اختصاص داده است. بدین جهت است که توانسته در رتبه ۲۶ در بین ارزهای بازار قرار گیرد.
آخرین فاکتوری که برای تحلیل بنیادی باید بدان دقت کرد ، شرایط فنی و البته برنامه نویسی این ارز دیجیتال میباشد. همانطور که بالاتر اشاره کردیم، ارز دیجیتال سولانا دارای یک تیم فنی بسیار قوی است. از طرفی دیگر این ارز سعی داشته تا مشکل مقیاس پذیری اتریوم و سایر ارزهای رایج را برطرف نماید. به همین جهت است که توانسته مورد توجه صاحب نظران این حوزه قرار گیرد.
زمانی که مجموع این موارد را در کنار همدیگر قرار دهیم، متوجه خواهیم شد که این ارز دیجیتال میتواند آیندهای بسیار درخشان داشته باشد. به همین جهت است که از لحاظ بنیادی یک ارز قوی برای هولد کردن به حساب می آید.
قیمت ارز سولانا
قیمت ارز سولانا با توجه به قدرت بنیادی آن ، همواره روندی صعودی داشته است. قیمت این ارز زمانی که چهار سال پیش و در دی ماه سال ۱۳۹۶ عرضه شد ، تنها حدود ۳۸ سنت بود. اما این رقم تا به این لحظه همواره روندی صعودی داشته است.
قیمت ارز SOL در دو ماه گذشته بیشترین رشد تاریخ خود را داشته است. به گونه ای که از رقم ۲۷ دلار به بالای ۲۰۰ دلار رسیده است. این موضوع سبب شده است تا این ارز دیجیتال در طی این مدت زمان بتواند به عنوان یکی از ترندهای دنیای کریپتو کارنسی بدل شود. البته لازم به ذکر است که این قیمت در زمان نگارش این مقاله حدود ۱۷۰ دلار میباشد.
خرید ارز سولانا
پذیرش بالای ارز دیجیتال سولانا از دیگر دلایلی بوده که سبب محبوبیت آن شده است. در واقع بسیاری از صرافیهای بزرگ دنیا این ارز دیجیتال را عرضه کردهاند . به همین جهت است که مشتریان میتوانند به ساده ترین وجه ممکن نسبت به خرید آن اقدام نمایند.
بر اساس دادههای کوین مارکت کپ (coinmarketcap) ، ارزش بازار این ارز دیجیتال روز به روز بیشتر میشود. به گونهای که کاربران میتوانند آن را از صرافیهای بزرگی نظیر بایننس، هوبی گلوبال، بیت فینکس، بیت مپ، کوکوین، اکس اکی، کوینکس و… خریداری نمایند. شما نیز میتوانید برای خرید این ارز به یکی از صرافیهای ایرانی مراجعه فرمایید.
کیف پول ارز سولانا
ارز سولانا به دلیل ماهیت خود، میتواند در کیف پولهای مختلفی قرار گیرد. با این اوصاف برخی از این کیف پولها گزینهای بهتر برای این ارز دیجیتال به حساب میآیند. در حالت کلی سه نوع کیف پول تحت وب، سخت افزاری و نرم افزاری وجود دارد. ما برای هر مورد مناسب ترین کیف پولهای سولانا را خدمت شما عزیزان بیان میکنیم. لازم به ذکر است که این پیشنهادات توسط وبسایت رسمی خود سولانا بیان شده است.
کیف پولهای تحت وب : Sulfate، Sollet,Phantom ، Math Wallet
کیف پولهای سخت افزاری : ترزور (Trezor) ، لجر (Ledger)
کیف پولهای نرم افزاری : wrist wallet,Exodus,Score,Coin 98
همچنین بخوانید: انواع کیف پول ارزهای دیجیتال
آینده ارز دیجیتال سولانا
همانگونه که تا به ین لحظه اشاره کردیم، ارز دیجیتال سولانا توانسته است که بسیاری از مشکلات موجود در شبکه بلاک چین را برطرف سازد. این ارز دیجیتال توانسته است تا مشکل مقیاس پذیری و البته کارمزدهای بالا را برطرف سازد. این موضوع به نوبه خود سبب شده است تا این ارز دیجیتال به عنوان یک رقیب اصلی برای اتریوم و کاردانو تلقی شود.
موضوع دیگر این است که سولانا تیم فنی بسیار قوی دارد. این تیم توانسته تا ابتکارات و البته طرحهای بسیار جدیدی را در این سیستم پیاده کند. به همین جهت است که تا به این لحظه هم تعداد زیاد از پروژها و برنامههای مختلف بر روی شبکه اصلی سولانا پیاده شده است.
با این اوصاف باید عنوان کنیم که ارز سولانا هنوز راه درازی را در پیش دارد. هنوز ارزش بازار این ارز دیجیتال در مقایسه با کاردانو و اتریوم مقدار اندکی است. از طرفی دیگر تنها چهار سال از خلق این ارز میگذرد و امسال نسخه بتای آن معرفی شده است.
همین مورد سبب شده است تا بسیاری از برنامه نویسان نسبت به آن مردد باشند. البته باید عنوان کنیم که بنیانگذاران اعلام کردهاند که بکارگیری واژه نسخه بتا تنها برای باگهای احتمالی است وگرنه این شبکه آماده عرضه میباشد. به عبارت سادهتر نسخه بتای سولانا بر خلاف سایر پلتفرمهای مشابه کاملا آماده است و میتوان گفت که هیچ مشکلی ندارد.
اما هنوز هم طیف کمی از پروژههای dapp بر روی این شبکه اجرا شده اند. حجم این پروژهها در مقایسه با اتریوم بسیار ناچیز است. البته این به معنای نا امیدی نیست چرا که دست اندرکاران, برنامههای مختلفی را برای آن چیده اند.
به این منظور آنها یک کمک بیست میلیون دلاری برای برنامههایی در نظر گرفتهاند که قرار است بر روی این شبکه اجرا شوند . افزون بر این موارد قرار است یک صرافی اختصاصی به نام Sol Starter بر روی این شبکه عرضه شود.
این صرافی قرار است غیر متمرکز باشد که با توجه به سرعت بالای سولانا و البته کارمزدهای اندک آن میتواند بسیار محبوب شود. پروژههای دیگری نظیرArweave ،O3 Swap،Oxygen و.. هم بر روی این شبکه ایجاد شده اند. مجموع این فاکتورها سبب شده است تا بسیاری از تحلیلگران آیندهای روشن را برای این ارز دیجیتال تداعی کنند.
ارز سولانا واقعا تکنولوژی خیلی خوبی داره و احتمالا خیلی رشد کنه قیمتش