بورس

چشم انداز بورس و فرابورس در سال ۱۴۰۰

چشم انداز بورس و فرابورس در سال ۱۴۰۰ به چه صورت خواهد بود؟ آیا قیمت طلا و یا ارزش سهام در سال جاری افزایش خواهد یافت؟ آیا این بازارها با رشد روبرو بوده و سرمایه گذاران می توانند در سال ۱۴۰۰ سود ببرند؟ یا این که نمی توان پیش بینی درستی در مورد بورس و فرابورس داشت؟ قیمت طلا و تغییرات قیمت در بازار مسکن با چه صورت خواهد بود؟

اینها سوال‌هایی است که ما قصد داریم در این متن به آنها پاسخ دهیم. پس در صورت نیاز به فعالیت در بازارهای مالی در ادامه با ارزمارکت همراه باشید.

 

نگاهی به بازارهای مالی در سال ۹۹

در سال گذشته رشد نقدینگی در کنار تحریم و دلایل دیگر باعث شد که قیمت طلا و ارز با رشد روبرو باشد. هم چنین قیمت مسکن در سال ۹۹ با رشد روبرو بود. در حال حاضر بازار مسکن و طلا مانند نرخ ارز هنوز به ثبات نرسیده است و البته در سال ۱۴۰۰ ما شاهد کاهش قیمت طلا در اردیبهشت ماه بودیم.

از سوی دیگر در سال گذشته و در بازار بورس اگر چه قیمت سهام در ابتدای سال ۱۳۹۹ با رشد مواجه بود. اما در ادامه با افت شدید مواجه شد و باعث ضرر بسیاری از افراد در این بازار گردید.

برای همین است که در حال حاضر بسیاری به دنبال پاسخ این سوال هستند که آیا می توان در سال جاری با سرمایه گذاری در این بازارها به سود رسید یا خیر؟

بیشتر بدانید: تفاوت بورس با فرابورس و مزایای فرابورس

 

تاثیر نرخ ارز بر بورس و فرابورس

us-dollar-rate

در ایران قیمت طلا و مسکن و رشد اکثر بازارهای مالی مانند بورس و فرابورس وابسته به تغییرات نرخ ارز هستند و برای همین است که در سال ها و دهه های گذشته ما شاهد تغییرات بسیار شدید در این بازارها در هنگام تغییر در نرخ ارز در بازار بوده ایم.

در دهه های گذشته و سال های ۷۳ و ۱۳۷۷ و نیز در چند سال گذشته در سال های ۱۳۹۰ و ۱۳۹۱ و اخیرا نیز در سال ۱۳۹۷ و ۱۳۹۹ ما شاهد تغییر شدید در نرخ ارز بودیم که باعث تاثیر مستقیم بر روی قیمت طلا بود.

نکته مهم این که اگر چه تاثیر تغییر نرخ ارز بر روی قیمت طلا لحظه ای است، اما تاثیر آن بر روی بازار مسکن و یا بازارهای مالی دیگر مانند بازار بورس و فرابورس با تاخیر همراه است.

با توجه به این مطالب در صورتی که به دنبال چشم انداز بازار بورس و فرابورس در سال ۱۴۰۰ هستید باید به نرخ ارز توجه بیشتری بکنید. البته این راه هم بدانید که نرخ بهره وری در سال جاری بالا نخواهد بود و سودآوری سهام شرکت های عرضه شده در بورس چندان افزایش نخواهد داشت.

برای همین از جنبه افزایش تولید و نرخ بهره وری که می تواند باعث رشد طبیعی بازار بورس و فرابورس ایران شود، ما شاهد تغییر چندان بزرگ و مثبتی نخواهیم بود.

اما اگر سرمایه نهفته در بازار مسکن و یا سرمایه ای که مردم برای خرید طلا صرف کرده اند، به سمت بازار بورس سرازیر شود می توان شاهد رشد قابل توجه این بازار به دلیل ورود نقدینگی به آن بود.

فرابورس نیز در سال ۱۴۰۰ در صورت ورود نقدینگی نهفته در بازار مسکن و بازار طلا و ارز خواهد توانست رشد نسبی داشته باشد (البته خواهیم گفت که این رشد بعید به نظر می رسد).

به نظر می رسد که با توجه به گشایش هایی که در راه است و نیز با افزایش قیمت نفت که بنا بر پیش بینی ها در سال ۱۴۰۰ به حدود ۶۰ دلار می رسد و در سال گذشته ۴۰ دلار بود.

هم چنین با توجه به افزایش تولید و صادرات نفت که نسبت به سال ۱۳۹۹ بیشتر خواهد بود، ما شاهد درامد بیشتر دولت از محل فروش نفت خواهیم بود که باعث خواهد شد با احتمال زیاد نرخ ارز افزایشی نداشته باشد. حتی شاید شاهد کاهش قیمت دلار در سال ۱۴۰۰ و در ماه های خرداد و تیر باشیم. چنان که در اردیبهشت ماه شاهد کاهش آن بودیم.

برای همین حداقل با توجه به این که در سه ماهه اول سال ۱۴۰۰ نرخ دلار ممکن است حتی کاهشی باشد، قیمت سهام در سه ماهه اول سال ۱۴۰۰ افزایش چندانی نخواهد داشت. حتی در سه ماهه دوم این سال یعنی در تابستان ۱۴۰۰ هم ما شاهد تغییر بسیار بزرگی در بازار بورس و فرابورس با افزایش قیمت سهام نخواهیم بود. مگر این که دولت تسهیلات خاصی به این بازارها بدهد و باعث رشد بازار بورس شود.

اما احتمال دارد قیمت سهام در نیمه دوم سال با تغییرات بیشتری همراه باشد. اگر چه تصمیمات دولت هم همان طور که گفتیم در طول سال ۱۴۰۰ به طور حتم بر بازارهای مالی تاثیر گذار خواهد بود.

 

اور شوت در بازارهای مالی ایران

شاخص-کل

در بازارهای مالی ایران مانند بازار بورس,  فرابورس, بازار طلا و فلزات گران بها, حتی بازار مسکن و بازار خرید و فروش ارز ما شاهد رشد قابل توجه قیمت ها در سال های ۹۸ و ۹۹ بوده ایم.

این به دلیل باور عمومی در سال ۱۳۹۹ بود که بسیاری از مردم داشتند. آن ها فکر می کردند که قیمت دلار حتی ممکن است تا ۳۰ و ۵۰ هزار تومان نیز برسد و برای همین سعی کردند با خرید ارز (مانند خرید دلار و خرید یورو ) – خرید سهام در فرابورس و بورس یا سرمایه گذاری در بازار مسکن و فلزات گرانبها مانند طلا از ارزش پول خود محافظت کنند.

در سال ۱۳۹۹ در همه بازارهای ذکر شده ما شاهد “اور شوت” (over shoot) بوده ایم که به این معنا است که قیمت ها بالاتر از حد انتظار افزایش یافته و بیش از نرخ تورم افزایش یافته است.

پس با توجه به “اور شوت” در این بازارها اگر شاهد تعدیل قیمت و کاهش قیمت نباشیم، به احتمال زیاد شاهد افزایش قیمت آنچنانی در سال ۱۴۰۰ نیز نخواهیم بود.

همچنین بخوانید: تورم چیست؟ هر آنچه که باید درباره تورم بدانید

 

آیا در بازار بورس و فرابورس نیز شاهد اورشوت هستیم؟

با توجه به این که در سال ۱۳۹۹ ما شاهد کاهش ارزش سهام در بازار بورس بودیم، به نظر می رسد که حداقل در این بازار شاهد اورشوت نباشیم و قیمت ها تا حد زیادی تعدیل شده باشند.

اما در بازار فرابورس مانند بازار مسکن به نظر می رسد که کاهش قیمت آنچنانی در قیمت سهام شرکت های عرضه شده به وقوع نپیوسته است و برای همین در چشم انداز مثبت این بازار تردید وجود دارد. در واقع فرا بورس در سال ۱۳۹۹ رشد خود را کرده است.

در این بازار بعضی از فعالان حجم مبنا را پر نکرده اند و در تلاش هستند تا در فرا بورس فرایند اصلاح قیمت مانند بازار بورس رخ ندهد. پس می توان گفت که با توجه به نرخ تورم و به مرور زمان ممکن است که بدون اصلاح قیمت در فرا بورس شاهد پر کردن قیمت ها باشیم که به معنی عدم افزایش یا کاهش ارزش سهام در فرا بورس در سال ۱۴۰۰ خواهد بود.

 

تاثیر افراد مبتدی بر بازار بورس و فرابورس

stock-board

در ابتدای سال ۱۳۹۹ بود که همه ما شاهد بودیم ارزش کل این بازارها با رشد بسیار بالای حدود ۱۵۰ درصدی مواجه شد. در این میان افراد زیادی به بازار ورود کردند که تعدادی از آن ا که در اوایل تابستان وارد بازار شده بودند با ضرر مواجه شدند.

این افراد نباید وارد بازار می شدند و بدون آگاهی با افزایش نقدینگی در این بازار موجبات رشد غیر معقول ارزش سهام را فراهم نمی کردند.

این افراد هنوز هم در بازار هستند و اگر چه در ماه های گذشته ضرر کرده اند. اما هنوز هم سهام خود را دارند و یا در حال خرید و فروش سهام خود هستند.

این باعث شده است که در سال ۱۴۰۰ نیز بازار چندان شفاف نباشد. اما نقش سایرین در این بازار به چه صورت است؟ کسانی که آگاهی کافی از بازار بورس و شرایط حاکم بر آن دارند؟

 

نقش سرمایه گذاران حرفه ای در بورس و فرابورس در سال ۱۴۰۰

افراد حرفه ای در بازار بورس در سال ۱۳۹۹ قبل از این که شاخص‌ها افت کنند سهام خود را به پول تبدیل کرده و سود بسیار بالایی هم بردند. برای همین هم هیچ شکایتی از وضع حاضر ندارند. این افراد مبتدی هستند که باید فکری به حال خود بکنند.

بسیاری از این افراد حالا وارد بازار ارزهای دیجیتال شده‌اند. تعدادی از آنها هم در یک مرحله جدید سود بسیار بالایی را از خرید ارزهای دیجیتال مانند بیت کوین و اتریوم در ابتدای سال ۲۰۲۱ میلادی به دست آورده‌اند.

این افراد امکان دارد که با توجه به قیمت مناسب سهام در سال ۱۴۰۰ دوباره به این بازار برگردند و اقدام به خرید سهام شرکت‌های پربازده بنمایند که رشد قیمت سهام را به دنبال خواهد داشت.

 

آیا سهام خود را در سال ۱۴۰۰ بفروشیم؟

stock-exchange

اگر تجربه کافی ندارید باید بگوییم که دیگر حالا قیمت سهام اگر به زیر قیمت نرسیده باشد به تعادل رسیده است. برای همین دلیل خاصی برای فروش آن نیست. زیرا که اگر در سال  ۱۴۰۰ از سرمایه گذاری در بورس سود نکنید، ضرر هم نخواهید کرد.

اگر قصد خرید خودرو یا خرید طلا و ارز در سال جاری با فروش سهام خود را دارید باید بدانید که محصولات و کالاهایی مانند خودرو و انواع وسیله نقلیه در سال قبل رشد خود را داشته‌اند، برای همین سرمایه گذاری بر روی آنها سود چندانی ندارد.

البته کالاهای دیگری هستند که امکان دارد در سال جاری با افزایش قیمت روبرو شوند. شاید با سرمایه گذاری بر روی آنها به سود برسید. این کالاها همان کالاهایی هستند که در سال قبل رشد چندانی نداشتند.

 

کلام اخر

اگر به دنبال چشم انداز بازار بورس و فرابورس در سال ۱۴۰۰ هستید، با توجه به مطالب گفته شده به احتمال زیاد با توجه به پیش بینی‌ها ممکن است قیمت سهام در بازار بورس در سال ۱۴۰۰ با رشد مواجه باشد، اما مطمئن باشید اگر ارزش سهام رشد نداشته باشد ریزش هم نخواهد داشت.

در مورد بازار فرابورس باید بگوییم که بازار مسکن و فرا بورس هر دو رشد زیادی داشته و به اصطلاح در سال ۱۳۹۹ اورشوت را هم تجربه کرده‌اند, پس اگر کاهش کمی در قیمت مسکن و سهام در فرا بورس رخ ندهد، افزایش چندانی هم نخواهد داشت تا اینکه با افزایش نرخ تورم افزایش بیش از حد قیمت‌ها در فرا بورس و بازار مسکن پر شود.

در کل سال ۱۴۰۰ را میتوان سال ثبات برای بازارهای ذکر شده دانست. بازار مسکن و قیمت طلا و نرخ ارز افزایشی نخواهند بود. ماشین و وسایل نقلیه هم در سال ۱۳۹۹ رشد خود را کرده‌اند. اما کالاهای یارانه‌ای که با دلار ۴۲۰۰ تومانی تامین می‌شدند را شاید بتوان گروهی از کالاها دانست که به احتمال زیاد در سال ۱۴۰۰ رشد قیمت خواهند داشت.

 

نوشته های مشابه

یک دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید