- ثبتنام سجام از طریق چه سامانهای انجام میشود؟
برای ثبتنام در سامانه سجام ابتدا باید از طریق اپلیکیشن های آپ یا ۷۲۴ اقدام کنید. در صفحه اصلی روی گزینه ثبتنام در سجام کلیک کنید تا فرآیند ثبتنام شما آغاز شود.
- ثبتنام در سامانه سجام از چند مرحله تشکیل شده است؟
ثبتنام در سامانه سجام از ۸ مرحله تشکیل شده است که عبارتاند از:
- وارد کردن شماره تلفن همراه شخصی و دریافت کد تأیید ورود به سامانه سجام
- تکمیل اطلاعات هویتی (نام و نام خانوادگی، شماره شناسنامه، تاریخ تولد و …)
- انتخاب یکی از گزینههای اصیل (برای شخص خود) یا نماینده قانونی (برای دیگران)
- تکمیل اطلاعات ارتباطی (شماره همراه، تلفن ثابت محل سکونت، نشانی محل سکونت و …)
- وارد کردن کدهای سهامداری (در صورتی که قبلا کد دریافت کرده باشید)
- پاسخ به سؤالهایی برای سنجش اطلاعات مالی
- تکمیل اطلاعات بانکی (شماره حساب، شماره شبا، نام بانک و …)
- مطالعه و پذیرفتن تعهدنامه ثبتنام در سامانه سجام
- راستیآزمایی در سامانه سجام به چه معنا است؟
بعد از تکمیل مراحل ثبتنام در سامانه سجام، مراتب بررسی صحت و سقم اطلاعات وارد شده از طرف فرد متقاضی در سامانه آغاز میشود. این فرایند با همکاری یوآیدی و به صورت غیرحضوری انجام می گیرد. در نهایت در صورت تأیید صحت اطلاعات درجه شده کد پیگیری سامانه سجام برای فرد متقاضی پیامک میشود و میتواند ادامه مراحل ثبتنام را پی بگیرد.
- سجامی شدن در سامانه سجام یعنی چه؟
بعد از ثبتنام در سامانه سجام، طی شدن مراحل راستیآزمایی و همچنین ارسال کد پیگیری به فرد متقاضی، آن فرد سجامی محسوب میشود.
- آیا امکان ثبتنام در سجام برای افراد فوت شده نیز وجود دارد؟
خیر؛ تنها افرادی که در قید حیات هستند، میتوانند در سامانه سجام ثبتنام کنند و برای دریافت کد بورسی اقدام نمایند.
- نماینده قانونی از نظر سامانه سجام چه کسی است؟
زمانی که یک شخص حقیقی برای خود اقدام به ثبتنام در سامانه سجام میکند، بهعنوان فرد اصیل شناخته میشود. در مقابل گاهی اوقات خود فرد به هر دلیلی امکان پیگیری فرآیند ثبتنام در سامانه سجام را ندارد. در چنین شرایطی وکیل قانونی، قیم، وصی یا ولی آن فرد میتواند بهعنوان نماینده قانونی او کار ثبتنام در سامانه سجام را انجام دهد و برای دریافت کد بورسی اقداماته لازم را پیگیری کند.
- آیا ثبتنام در سجام بهعنوان نماینده قانونی با شخص اصیل تفاوت دارد؟
بله؛ در صورتی که بهعنوان نماینده قانونی در سامانه سجام ثبتنام میکنید، بعد از درج این نکته در سامانه باید کد ملی نماینده قانونی در سامانه ثبت شود. سپس کد تأیید به شماره تلفن همراه این فرد ارسال میشود. بعد از وارد کردن این کد باید کار ثبتنام پی گرفته شود. البته باید توجه داشته باشید که نمانیده قانونی حتما باید از قبل بهصورت جداگانه برای خودش در سامانه سجام ثبتنام کرده باشد. در ادامه نیز باید نماینده قانونی از بین گزینههای موجود در سامانه یک گزینه را بهعنوان مدرک اثباتکننده نمایندگی خود انتخاب کند و تصویر آن مدرک را نیز در سامانه بارگذاری نماید.
- نماینده قانونی در طول ثبتنام در سامانه سجام باید از شماره موبایل خود استفاده کند یا شماره همراه موکلش؟
به جز مرحله تعیین هویت نماینده قانونی، در سایر مراحل کلیه اطلاعات باید مرتبط با موکل باشد. بنابراین شماره همراه موکل نیز باید در سامانه ثبت شود و کد تأیید نیز به شماره تلفن او ارسال میشود.
- آیا امکان تغییر نماینده قانونی وجود دارد؟
تنها در صورتی که پس از ثبتنام، در مرحله راستیآزمایی صحت اطلاعات وارد شده بهخصوص مدارک اثباتکننده نماینده قانونی مورد تأیید قرار نگیرد، میتوان نماینده را تغییر داد. در غیر این صورت امکان تغییر آن وجود ندارد.
- آیا امکان حذف نماینده قانونی وجود دارد؟
بله؛ برای حذف کردن نماینده قانونی باید قبل از انجام فرآیند احراز هویت در سامانه سجام، با ورود به این سامانه در قسمت ویرایش اطلاعات، اقدام به حذف نماینده قانونی کنید.
- نماینده قانونی چه شرایطی را باید داشته باشد تا مورد تأیید سامانه سجام قرار بگیرد؟
اولین شرط آن است که قبلا به طور جداگانه در سامانه سجام ثبتنام کرده باشد و پس از راستیآزمایی، کد پیگیری سامانه سجام برای او ارسال شده باشد. در ادامه باید حتما مدرک قانونی و معتبر حقوقی که ثابت میکند نماینده قانونی موکلش است را داشته باشد و تصویر آن را در سامانه سجام بارگذاری نماید.
- آیا ثبتنام افراد زیر ۱۸ سال در سامانه سجام امکانپذیر است؟
افراد با سن کمتر از ۱۸ سال قانونی نمیتوانند بهصورت فردی در سامانه سجام ثبتنام کنند و حتما باید با داشتن ولی یا قیم کار ثبتنام آنها انجام شود. مرحله ابتدایی ثبتنام در سامانه سجام و درج اطلاعات به مانند بقیه افراد انجام میشود. اما بعد از آن فرد به همراه ولی خود با در دست داشتن مدارک هویتی باید به دفاتر پیشخوان یا شعب کارگزاریهای منتخب مراجعه کند و بعد از ارائه مدارک کار ثبتنام تکمیل گردد. به خاطر داشته باشید که در طول ثبتنام در سامانه سجام باید تمام اطلاعات مرتبط با شخص زیر ۱۸ سال از جمله اطلاعات حساب بانکی در سامانه درج شود.
- آیا میتوان در جریان ثبتنام در سامانه سجام، اطلاعات حساب مرتبط با شخص دیگری را وارد نمود؟
خیر؛ ثبتنام شما تنها در صورتی مورد تأیید قرار میگیرد که حساب تنها به نام شخص متقاضی باشد. حتی اطلاعات حسابهای مشترک نیز در سامانه مورد تأیید قرار نمیگیرد.
- حساب پیش فرض در سامانه سجام چیست؟
این امکان وجود دارد که در بخش اطلاعات بانکی ثبتنام در سامانه سجام، بیش از یک حساب بانکی را در سامانه ثبت کنید. اما در نهایت باید یکی از آنها را بهعنوان حساب پیش فرض تعیین کنید. به این ترتیب کلیه واریزیها به حساب شما از طرف سامانه سجام با اولویت حساب پیش فرض صورت میگیرد.
- آیا امکان ویرایش اطلاعات پس از دریافت کد پیگیری سامانه سجام وجود دارد؟
بله؛ پس از ثبتنام و دریافت کد پیگیری میتوانید نسبت ویرایش یا اصلاح اطلاعات وارد شده اقدام کنید. بهعنوان مثال میتوانید حساب بانکی خود را تغییر دهید. البته بعد از انجام تغییرات باید مجددا منتظر تأیید از سوی سامانه سجام باشید.
- کدام اطلاعات در سامانه سجام قابل ویرایش است؟
اطلاعات هویتی بعد از ثبتنام و دریافت کد پیگیری به هیچ عنوان قابل ویرایش نیست. برای ویرایش اطلاعات بانکی و سهامداری نیز باید فرآیند احراز هویت را انجام دهید و پس از آن اجازه ویرایش اطلاعات به شما داده میشود.
- ویرایش اطلاعات در سامانه سجام چگونه انجام میشود؟
برای این منظور ابتدا باید وارد سامانه سجام شوید. در صفحه اصلی روی گزینه ویرایش اطلاعات کلیک کنید. پس از آن با وارد کردن شماره تلفن همراه و کد ملی، یک کد تأیید برای شما ارسال میشود. پس از آن میتوانید وارد حساب کاربری خود در سجام شوید و اطلاعات مرتبط با بخش مورد نظر خود را ویرایش نمایید.
- اگر در حین ثبتنام به هر دلیلی ارتباط با سامانه قطع شد، باید چه کنیم؟
ثبتنام شما در سامانه سجام زمانی تکمیل شده به حساب میآید که فرم تعهدنامه را تأیید کنید. پس اگر به هر دلیلی در طول فرآیند ثبتنام ارتباط شما با سامانه سجام قطع شد، باید مجددا فرآیند ثبتنام را از ابتدا آغاز کنید. البته دیگر نیازی به پرداخت مجدد برای آغاز فرآیند ثبتنام ندارید.
- ویرایش شماره تلفن همراه در سامانه سجام چگونه انجام میشود؟
ابتدا باید با استفاده از شماره همراه قبلی وارد سامانه سجام شوید. در ادامه روی گزینه تغییر شماره همراه کلیک کنید. پس از آن میتوانید با پرداخت هزینه ویرایش شماره همراه، این کار را انجام دهید.
- آیا ویرایش اطلاعات هویتی امکانپذیر نیست؟
تنها در صورتی که بعد از ثبتنام و دریافت کد پیگیری سامانه سجام بهصورت قانونی در ثبت احوال اطلاعات هویتی خود را تغییر داده باشید، میتوانید کار بهروزرسانی اطلاعات هویتی خود را در سجام انجام دهید. البته برای این منظور نیز باید هزینه پرداخت کنید.
- آیا امکان پیگیری وضعیت ثبتنام در سامانه سجام وجود دارد؟
بله؛ بعد از اتمام فرآیند ثبتنام، میتوانید با هر بار مراجعه به سامانه سجام، مشاهده کنید که وضعیت ثبتنام شما در چه مرحلهای قرار دارد. در صورتی که کد پیگیری شما صادر شده باشد نیز در پروفایل حساب کاربریتان به نمایش در میآید.
- فرآیند احراز هویت سامانه سجام از چه زمانی باید آغاز شود؟
برای احراز هویت در سامانه سجام باید حتما کار ثبتنام به پایان برسد و کد پیگیری ۱۰ رقمی از طرف سامانه سجام به شما ارسال شده باشد.
- احراز هویت در سامانه سجام به چه صورت امکانپذیر است؟
در حال حاضر میتوانید کار احراز هویت در سامانه سجام را به دو صورت حضوری (با مراجعه به دفاتر پیشخوان یا شعب منتخب کارگزاریها) و غیرحضوری (اپلیکیشنهای احراز هویت دیجیتال) انجام دهید.
- احراز هویت حضوری چگونه انجام میشود؟
برای احراز هویت حضوری باید با در دست داشتن مدارک هویتی (شناسنامه و کارت ملی) و کد پیگیری ۱۰ رقمی دریافت شده از سامانه سجام به دفاتر پیشخوان یا شعب منتخب کارگزاری مراجعه کنید.
- چگونه نشانی مراکز احراز هویت حضوری را پیدا کنیم؟
با ورود به سامانه سجام، گزینهای تحت عنوان مراکز ثبتنام و احراز هویت سجام وجود دارد که با کلیک کردن روی آن، میتوانید لیست مراکز احراز هویت را به همراه نشانی و شماره تلفن آنها مشاهده کنید.
- احراز هویت غیرحضوری چگونه انجام میشود؟
احراز هویت غیرحضوری از طریق اپلیکیشنهای موبایل که در سامانه سجام معرفی شده است، انجام میشود. برای این منظور باید کد پیگیری سامانه سجام و نمونه امضای فرد در اپلیکیشن ثبت شود. بعد از آن نیز یک ویدئو ۵ ثانیهای زنده به صورت سلفی از چهره فرد باید ضبط شود تا کار احراز هویت به پایان برسد.
- احراز هویت در سامانه سجام چه میزان طول میکشد؟
احراز هویت حضوری بین ۳ تا ۷ روز کاری طول میکشد و احراز هویت غیرحضوری معمولا ظرف ۲۴ ساعت صورت میگیرد. نتیجه احراز هویت نیز از طریق پیامک به فرد متقاضی ارسال میشود.
- ثبتنام شخص حقوقی در سامانه سجام چگونه انجام میشود؟
قبل از هر چیزی اعضای هیئت مدیره، صاحبان امضا و اشخاص مجاز به سفارش باید حتما بهعنوان شخص حقیقی در سامانه سجام ثبتنام کرده و سجامی شده باشند. بعد از آن امکان ثبتنام شخص حقوقی فراهم میشود. ادامه فرآیند ثبتنام توسط نماینده شرکت انجام میشود.
- نماینده شرکت برای ثبتنام شخص حقوقی چگونه تعیین میشود؟
ابتدا باید اطلاعات هویتی، بانکی و روزنامه رسمی شرکت در سامانه سجام ثبت شود. در ادامه پیامکی مبنی بر لزوم تأیید نماینده شرکت به چهار سمت مدیرعامل، رئیس هدئت مدیره، نایب رئیس هیئت مدیره و عضو هیئت مدیره ارسال میشود. این افراد باید به حساب کاربری حقیقی خود در سامانه سجام مراجعه کنند و در ادامه نماینده شرکت را تأیید نمایند.
- احراز هویت شخص حقوقی چگونه انجام میشود؟
در حال حاضر احراز هویت شخص حقوقی صرفا به صورت حضوری امکانپذیر است. به همین دلیل نماینده قانونی شرکت باید با در دست داشتن مدارک سامل اساسنامه، آخرین روزنامه رسمی، فرم صورت جلسه و نامه رسمی به یکی از مراکز احراز هویت سجام مراجعه نماید.