تمامی افراد شاغل به شکلی درآمدزایی میکنند. برخی از آنها روزمزد بوده و برخی با توجه به اینکه کسب و کار خود را دارند، با توجه به ماهیت کسب و کارشان درآمدهایی را در مقاطع مختلف به دست میآورند اما بخش اعظم درآمدزایی افراد در قالب حقوق ماهیانه است زیرا اکثر افراد حاضر در اجتماع کارمند میباشند. در این مقاله میخواهیم به موضوع درآمد ماهیانه از بورس بپردازیم که آیا میتوان انتظار درآمد ماهیانه از بورس داشت یا اینکه کلاً کسب درآمد از بورس ماهیت متفاوتی دارد.
یک نکته در رابطه با معاملات بازار بورس سهام ایران
در اکثر بورسهای کشورهای مختلف در دنیا محدودیت دامنه نوسانی برای قیمت سهام وجود ندارد. به این معنی که ممکن است در یک روز قیمت سهام یک شرکت ۵۰ دلار باشد و فردای آن روز قیمت سهام به ۲۵ دلار کاهش پیدا کند و درنتیجه امکان سودآوری و یا زیاندهی بسیار شدیدی وجود دارد. اما در بازار بورس ایران به دلیل اینکه به پیشرفتگی بورسهای دنیا نیست در جهت حفظ حقوق و منافع سهامداران خرد محدودیت دامنه نوسان روزانه برای سهام تعریف کردهاند و در تاریخ تهیه این گزارش دامنه نوسان سهام بورس و فرابورس ۵ درصد است. درنتیجه اگر قیمت دیروز سهام ۱۰۰ تومان بوده دامنه نوسان امروز یک سهم بین ۹۵ تا ۱۰۵ تومان خواهد بود. حال اگر یک سهم پتانسیل صعود تا دو برابر قیمت فعلی را دارا باشد تا چندین روز در مثبت کامل معامله میگردد یعنی قیمت سهم هر روز مثبت ۵ درصد افزایش خواهد یافت.
حداقل سرمایه برای سرمایه گذاری در بورس
بر طبق قانون بازار اوراق بهادار برای انجام معاملات آنلاین میبایست حداقل پنج میلیون ریال معادل ۵۰۰ هزار تومان آورده داشته باشید. درحالیکه در معاملات حضوری و تلفنی این مبلغ به ۵۰ هزار تومان کاهش پیدا میکند. اما افراد مختلف با توجه به ثروتی که در اختیار دارند، تصمیمات مختلفی جهت تزریق پول به بورس میگیرند. نکته حائز اهمیت آن است که اگر در ابتدای راه ورود به بورس و سرمایهگذاری در آن هستید، توصیه میگردد که با سرمایه محدودی وارد شوید تا بهتدریج با جو معاملات آشنا بشوید و وقتی خودتان به این درجه از اطمینان دست پیدا کردید که میتوانید معاملات موفقی داشته باشید، بهتدریج سرمایه بورسی خود را افزایش دهید.
آیا سرمایهگذاری در بورس خوب است؟
این موضوع کاملاً بستگی به دیدگاه شما در رابطه با سرمایهگذاری در بورس دارد. برای اینکه بتوانید بهتر و شفافتر نسبت به این موضوع تصمیمگیری نمایید مواردی را خدمت شما عرض میکنیم:
الف)آن قسمت از درآمد خود را که برای آن برنامهای ندارید وارد بورس نمایید. در اصطلاح به آن ثروت میگوییم و بنابراین شما بایستی بخشی از ثروت خود را وارد بازار سرمایه نمایید. فرض کنید که در حساب بانکی شما مبلغ ۲۰۰ میلیون تومان وجود دارد اما شما برای ۱۰۰ میلیون آن برنامهای مانند خرید ماشین در ۵ ماه آینده دارید. بنابراین شما بایستی تنها روی ۱۰۰ میلیون آن حساب باز کرده و بخشی از ۱۰۰ میلیون باقیمانده را وارد بورس و سرمایهگذاری نمایید.
ب)همانطور که پیشازاین نیز ذکر گردید بایستی بخشی از ثروت خود را وارد بازار نمایید. در رابطه با اینکه چند درصد را وارد نمایید کاملاً بستگی به سطح تجربه و دانش معاملاتی و تحلیلگری شما دارد. معمولاً برای افراد تازهوارد توصیه میگردد که حداکثر یک الی دو درصد از ثروت خودشان را وارد بازار نمایند، مشروط بر آنکه از ۵۰۰ هزار تومان کمتر و از ۱۰ میلیون تومان بیشتر نگردد. علت این موضوع آن است که معمولاً سرمایه را بین ۳ الی ۵ سهم تقسیم میکنند و از طرفی عموماً در ابتدای دوران معاملهگری افراد زیانهای بسیاری را تجربه خواهند کرد و چنانچه سرمایه شما بهجای ۱۰ میلیون ۱۰۰ میلیون تومان باشد ضرر حاصله بسیار سنگین خواهد بود و این مسئله اثر روانی مخربی بر روی شخص معاملهگر خواهد داشت( ۲۰ درصد ۱۰ میلیون تومان برابر ۲ میلیون میگردد درحالیکه ۲۰ درصد ۱۰۰ میلیون تومان معادل ۲۰ میلیون تومان میگردد). در نقطه مقابل چنانچه بتوانید ۲۰ درصد سود کسب کنید قضیه متفاوت خواهد بود و ۲۰ درصد یکمیلیون تومان ۲۰۰ هزار تومان و ۲۰ درصد ۱۰ میلیون تومان معادل ۲ میلیون تومان خواهد شد. اما وسوسه نشوید زیرا بازار سرمایه یک فرصت کسب بازده بالاتر به دلیل وجود ریسکی حاکم بر آن است. درنتیجه به همان اندازه که امکان کسب بازدهی جذاب وجود دارد دقیقاً امکان تحقق ضرر وجود دارد و به همین دلیل پیشنهاد فوق ارائه شده است و هر فرد متناسب تمکن مالی خود میتواند مبلغی را در بین آن بازه انتخاب نماید.
پ)وقتی شما بهعنوان یک کارمند مشغول به کار هستید و یا زمانی که وجوهی را در حساب بانکی سپرده میکنید ماهیانه درآمدی را کسب میکنید و یا سودی را به دست خواهید آورد اما واقعیت آن هست که در بازار سرمایه چنین رویکردی اشتباه هست و ممکن است ماهها صبر کنید به امید آنکه سود جذابی بالاتر از سود مرسوم بانکی کسب نمایید.
آیا میتوان درآمد میلیونی از بورس به دست آورد؟
این موضوع کاملاً به سرمایه و مهارت شما در معاملات بازار سرمایه دارد. فرض کنیم که شما با خرید یک سهم ۱۰ درصد سود کسب نمایید. حال اگر میزان سرمایه شما بابت خرید آن سهم یکمیلیون تومان بوده باشد سود شما معادل ۱۰۰ هزار تومان خواهد بود درحالیکه اگر صد میلیون تومان را درگیر کرده باشید ارزش ریالی سود شما در حدود ۱۰۰ میلیون ریال خواهد بود. حال این سؤال پیش میآید که با خرید هر سهمی میتوان سود کسب کرد؟ و در پاسخ باید گفت که قطعاً چنین نیست و در این زمان بحث تخصص و مهارت شما در عرصه معاملهگری مطرح میگردد تا از این طریق بتوانید سهام دارای پتانسیل را شناسایی کرده و با خرید در نقطه مناسب سود مناسبی را شناسایی نمایید. با عنایت به نکات فوق بایستی توجه کرد که با افزایش تدریجی سرمایه خود در بازار سرمایه همزمان با افزایش دانش تحلیلگری خود میتوانید به درآمدهای میلیونی دست پیدا کنید. یکی دیگر از مزیتهای معاملات این هست که وقتی یک سهم طی ۱۰ روز متوالی مثبت کامل را تجربه میکند بازدهی بیش از ۵۰ درصد را محقق مینماید. برای تشریح دلیل این موضوع مثالی را خدمت شما عرض میکنیم. فرض کنید یک سهمی را به قیمت ۱۰۰ تومان خریداری میکنید و این سهم چهار روز متوالی مثبت کامل را تجربه میکند. درنتیجه قیمت سهم در روز چهارم برابر ۱۲۱ تومان خواهد بود که درواقع نمایانگر بازدهی ۲۱ درصدی است.
یکی از اهداف بلندمدت هر سرمایه گذاری در بورس کسب سود مستمر و پایدار حدود ۶۰% سالیانه است. به این معنی که شما به صورت سالیانه ۶۰ درصد از سرمایه خود را سود کنید یا به عبارتی هر فصل ۱۵ درصد سود به دست آورید. با این استراتژی سرمایه شما پس از ۱۰ سال بیش از ۲۶۸ برابر خواهد شد.
انواع درآمد سرمایهگذاران در بازار بورس چیست؟
سرمایهگذاران در بازار بورس ایران از دو محل امکان کسب سود دارند. اولین روش آن خرید سهم در یک قیمت و فروش آن در قیمت بالاتر است که به آن سود ناشی از فروش سهام یا سود سرمایهای میگویند. دومین روش کسب درآمد کسب سود نقدی مصوب مجمع عمومی صاحبان سهام که از آن به سود تقسیمی یا DPS یاد میشود است.
آیا میتوان از بورس درآمد ماهیانه کسب کرد؟
مفهوم درآمد ماهیانه از بورس به این معناست که هرماه بتوان درآمدی از بازار سرمایه کسب و این موضوع با توقف همراه نگردد. لازم به ذکر است که چنین موضوعی در بازار سرمایه بیمعنی است. اما بایستی توجه فرمایید علیرغم ماهیانه نبودن امکان سودآوری در بازار بورس، امکان کسب سودهای چند صددرصدی در بازار سرمایه بر جذابیت این فرصت سرمایهگذاری افزوده است. نمونههای متعددی در بازار بوده است. برای مثال سهم پتروشیمی زاگرس در سال ۱۳۹۴ با قیمت ۸۰۰ تومان بعد از حدود ۲٫۵ سال به قیمت ۷۶۰۰ تومان رسید که ۸۵۰ درصد بازدهی در طی ۲٫۵ سال را نمایان میسازد. این آمار بدون لحاظ دریافت سودهای تقسیمی است که در طی سه سال دریافت شده است. نمونه دیگر آن کسب بازدهی حدود ۴۳۰۰ درصدی از سهم پتروشیمی خارک از زمان عرضه اولیه در بورس تا پایان سال ۱۳۹۶ بوده است. نمونههای متعددی در این رابطه وجود دارد.
اما این نکته را بایستی توجه فرمایید که رفتار معاملاتی شما و افق سرمایهگذاری شما در یک موقعیت معاملاتی میتواند بر این موضوع اثرگذار باشد که بتوانید در طی چند ماه درآمد کسب کنید و یا اینکه پس از گذشت چندین ماه و حتی چند سال به بازدهی بزرگتری دست پیدا کنید. سرمایهگذاران حاضر در بازار به چندین دسته تقسیم میشوند که طیف سفتهبازان با ریسک بسیار زیاد معاملاتی تا سرمایهگذاران بهشدت ریسک گریز را شامل میشوند و هرکدام از این دستهها مزایا و معایب خاص خودشان را دارند و اینکه شما جزو کدام دسته قرار میگیرید بهتدریج و در طی دوران معاملاتی خود به آن خواهید رسید.
برای مثال افراد سفتهباز موقعیت معاملاتی کوتاهمدتی دارند و بعضاً در طی یک روز معاملاتی سهمی را خریده و سپس در همان روز به فروش میرسانند درحالیکه افراد بهشدت ریسک گریز یک سهم را خریده و سالیان متمادی با سهم میمانند و فارغ از نوسانات قیمتی سهم از سود نقدی مجامع استفاده میکنند.