دانشنامه

فناوری بلاک چین چیست؟ توضیح به زبان ساده

بلاک چین (Blockchain) نامی است که این اواخر زیاد به گوش می خورد. اگرچه تعداد کمی از مردم دنیا از ماهیت آن با خبر هستند اما ممکن است بار ها با سیستم ها و البته ساختارهایی کار کرده باشند که با کمک فناوری بلاک چین ایجاد شده است.

این سیستم اگرچه در زندگی انسان نفوذ زیادی داشته اما ماهیت آن برای بسیاری از افراد گنگ و نامفهوم است. اگر شما هم جزو افرادی هستید که تمایل دارید بدانید بلاک چین چیست و چه کاربردهایی دارد بهتر است تا انتهای این متن ما را همراهی کنید چرا که قصد داریم به نحوی شیوا و دقیق, با کمک مقاله ای از سایت investopedia ماهیت این فناوری جدید را برای شما عزیزان شرح دهیم.

 

تاریخچه بلاک چین

اولین زنجیره بلاکی در سال ۲۰۰۸ و توسط شخصی با نام مستعار ساتوشی ناکاموتو ساخته شد. ناکاموتو در ۳۱ اکتبر همان سال مقاله ای منتشر کرد و سعی کرد تا نحوه عملکرد اختراع خود و تیمش یعنی بیت کوین را به عنوان یک پول غیر متمرکز شرح دهد.

واحد ارزی که بدون نظارت هیچ ارگانی عمل می کرد و تنها در دست مردم بود.  یک سال بعد بلاک چین به عنوان زیر ساخت اصلی بیت کوین مورد استفاده قرار گرفت و توانست به مرور تحول بسیار زیادی را ایجاد نماید. اگرچه هدف اصلی بلاکچین برای تراکنش مالی بود اما زمانی که محققان آن را بررسی کردند، توانستند به پتانسیل بسیار بالای آن برای رشد پی ببرند و همین مورد هم سبب محبوبیت آن شد.

اگرچه ساتوشی ناکاموتو و گروه وی اولین زنجیره بلوکی را ارائه دادند اما نمی توان مبداء بلاک چین  را محدود به آن ها دانست. اولین توصیف از زنجیره بلاکی امن به سال ۱۹۹۱ بر می گردد که توسط اسکات استورنتا و استوارت هابر شرح داده شده است. البته آن ها در سال بعد توانستند “درخت درهم سازی” را به طراحی متصل سازند و کارایی آن را بهبود بخشند.

بعد ها ساتوسی ناکاموتو یک مدل پیشرفته تر از آن را ارائه داد که در واقع یک پایگاه داده زنجیره بلاکی بود که از یک شبکه همتا به همتا و سرور زمانبدی توزیع شده استفاده می کرد و به بصورت خودمختار مدیریت می شد.

 

بلاک چین به زبان ساده

اگر در طی چند سال اخیر پیگیر اخبار دنیای اقتصاد و سرمایه بوده باشید یقینا با نام بلاکچین برخورد کرده اید. اگر بخواهیم یک تعریف ساده برای بلاکچین داشته باشیم می توانیم بگوییم : “بلاک چین یک دفتر کل توزیع شده‌ی غیر متمرکز و عمومی می باشد” اگرچه این توضیح می تواند ماهیت بلاک چین را شرح دهد اما بسیار گنگ و نا مفهوم است. خبر خوب این است که ماهیت بلاکچین از این تعریف ساده تر می باشد.

بلاکچین در معنای تحت الفظی آن به معنی زنجیره ای از بلاک ها می باشد. اما ماهیت این فناوری پیشرفته مطابق با توضیحات تحت الفظی آن نیست و تفاوت زیادی با معنی دستور زبانی آن دارد.

در واقع بلاکچین مجموعه ای از اطلاعات دیجیتالی (بلاک) ذخیره شده در یک پایگاه داده عمومی (زنجیره) می باشد و به همین جهت اسم آن را بلاک چین می نامند. قرار گیری بلاک های اطلاعات در چهارچوب زنجیره ها مانع از تقلب و سرقت اطلاعات می شود به همین جهت است که اعتبار این سیستم بسیار بالا می باشد

لازم به ذکر است که در اینجا منظور از داده می تواند هر نوع اطلاعاتی اعم از شماره تماس افراد، نام، تراکنش های مالی و… باشد که می تواند در داخل یک بلاک جای گیرند. این بلاک ها می توانند متناسب با نوع شبکه حجم مختلفی را در خود جای دهند.

برای مثال بلاک های بیت کوین می توانند تا ۱ مگابایت را هم در ساختار خود جای دهند. نکته ی مهمی که در رابطه با هر بلاک وجود دارد، اطلاعات داخل آن است. این اطلاعات هر بار با بلاک قبلی تطبیق داده می شود و به همین جهت امکان خطا در آن ها به /حداقل می رسد. همین موضوع سبب شده تا بلاک چین در پشت پرده پروژه های بزرگی نظیر بیت کوین جای گیرد.

blockchain-infographic
اینفوگرافیک مفاهیم بلاک چین

 

بلاک چین چگونه کار میکند؟

مسلما کارایی و ماهیت بلاکچین سبب می شود تا تمایل به سمت این تکنولوژی افزایش یابد اما برای آنکه بتوانید بصورت دقیق این پدیده را درک کنید باید عملکرد آن را هم به خوبی بدانید.

شاید درک عملکرد بلاکچین یکی از مهم ترین مواردی باشد که تا حد زیادی افراد را سردرگم کرده و به همین جهت است که بسیاری آن را پیچیده و البته دشوار می دانند. ما در ادامه سعی می کنیم با چند مثال ساده نحوه ی عملکرد این تکنولوژی را برای شما عزیزان شرح دهیم.

همانگونه که اشاره کردیم بلاک چین به معنی زنجیره ای از بلاک ها می باشد. در این بلاک ها صرفا اطلاعات دیجیتالی ثبت می شود که می تواند شامل هر چیزی اعم از اسامی فردی یا جزئیات یک تراکنش باشد.

این اطلاعات درون یک بلاک جای می گیرند. در هر بلاک علاوه بر این اطلاعات یک فاکتور دیگر هم به نام تابع هش یا هشینگ (Hash) وجود دارد. هش ها در واقع یک رشته متنی هستند که توسط یک تابع ریاضی خاص تولید می شود. از طرفی هر بلاک نه تنها هش ویژه خود را دارد بلکه هش بلاک قبلی را هم در خود جای داده است.

لازم به ذکر است که ایجاد کوچکترین تغییرات در اطلاعات بلاک، موجب تغییر هش می شود. این موضوع سبب می شود تا احتمال تقلب و یا سرقت اطلاعات به حداقل برسد. از طرفی کاربران می توانند به عنوان نود (node) به سرور بلاکچین متصل شوند و صحت اطلاعات آن را بررسی نمایند.

 

آیا بلاک چین خصوصی است؟

یکی از مهم ترین سوالاتی که ایجاد می شود در رابطه با خصوصی یا عمومی بودن بلاکچین می باشد. در رابطه با این سوال می توان گفت که هر شخصی می تواند اطلاعات بلاکچین را مشاهده نماید.

افراد می توانند به وسیله کامپیوتر یا ماینر به شبکه بلاکچین متصل شوند. در این حالت کاربران نقش “گره” یا “نود” را در شبکه بلاکچین خواهند داشت. با این کار یک نسخه از کل شبکه بلاکچین بر روی کامپیوتر یا سیستم شما قرار می گیرد و هر بار که بلاک جدید به این شبکه اضافه شود، نسخه شما نیز به روز می شود.

به عبارت ساده تر هیچ سرور یا سیستم مرکزی برای ذخیره اطلاعات بلاکچین وجود ندارد و بجای آن اطلاعات در تعداد زیادی از سیستم ها پخش شده است.

این موضوع باعث می شود تا هک و یا تغییر اطلاعات شبکه بلاکچین بسیار دشوار شود چون برای تغییر یک داده باید آن را در تعداد زیادی از سیستم های موجود در شبکه انجام داد. این فاکتور دلیلی بوده که مانع از هک شبکه بلاکچین می شود و بر همین اساس است که به بلاک چین دفتر کل توزیع شده می گویند.

برای درک بهتر این موضوع تصور کنید که ما یک برگه پر از اطلاعات داریم و آن را در اختیار یک جمع چند صد نفری قرار می دهیم تا از آن عکس برداری کنند. حال اگر بعد از عکس برداری برگه را نابود کنیم و یا اطلاعات آن را تغییر دهیم، نمی توانیم ماهیت برگه را برای جمع چند صد نفری تغییر دهیم مگر اینکه موبایل آنها را بگیریم و تک تک عکس ها را حذف یا تغییر دهیم.

البته باید بدانید که تمامی اطلاعات بلاک چین عمومی نیست و نمی تواند تمام بخش های آن را مشاهده نمود. اطلاعات شخصی کاربران چیزی است که هر کسی نمی تواند آن را مشاهد نماید و دسترسی به آن منوط به در اختیار داشتن کلید خصوصی است. در ادامه در رابطه با کلیدهای موجود در شبکه بلاکچین اطلاعات بیشتری را ارائه می دهیم.

 

امنیت بلاک چین

Blockchain-security

یکی از بارزترین ویژگی های بلاکچین امنیت آن می باشد. در واقع همین امنیت عاملی بوده که بلاکچین را به زیر ساخت بیت کوین و سایر رمز ارز های دیجیتال تبدیل کرده است. یکی از عواملی که موجب افزایش امنیت بلاکچین می شود، بلاک های آن می باشد.

هر بار که یک بلاک تازه ایجاد می شود، به شبکه بلاکچین متصل می شود پس از آن تغییر اطلاعات و یا حذف آن بلاک بسیار دشوار می شود. تصور کنید اطلاعات تراکنش شما درون یک بلاک قرار دارد و یک هکر می خواهد آن را تغییر دهد. اگر هکر موفق به تغییر اطلاعات تراکنش آن بلاک شود، هش آن تغییر می کند.

این موضوع در حالی است که هش بلاک قبلی هم درون آن قرار دارد و لذا می بایست هش بلاک قبل تر هم تغییر کند. بدین ترتیب هکر برای تغییر یک داده کوچک، باید اطلاعات موجود در تمام بلاک ها را تغییر دهد که این امر نیازمند یک قدرت پردازش غیر قابل تصور می باشد.

Blockchain-Technology

همین موضوع سبب شده تا تغییر یک داده در بلاک چین و یا حذف یکی از بلاک های آن امری بسیار دشوار و غیر ممکن باشد.

یکی دیگر از فاکتور هایی که بلاک چین را ایمن می کند قانون اثبات کار (Proof of work) آن می باشد. این قاعده در واقع نوعی تست برای سیستم هایی است که تازه به شبکه بلاک چین افزوده شده اند و می خواهند یک بلاک جدید به آن اضافه نمایند.

بر این اساس باید سیستم ها برای افزودن بلاک جدید یک مسئله پیچیده ریاضی را حل نمایند که حل آن نیازمند قدرت پردازش زیادی است. از طرفی سایر نود ها یا گره های موجود در سیستم اطلاعات بلاک جدید را بررسی می نمایند.

این قاعده همان چیزی است که در رمز ارز ها به آن استخراج یا ماینینگ گفته می شود. برای اینکه یک سیستم بتواند در یک بلاک تغییری ایجاد کند، می بایست حداقل ۵۱ درصد از توان شبکه را در اختیار داشته باشد که این موضوع برای شبکه ای همانند بیت کوین عملا غیر محتمل است چرا که نیروی محاسباتی بسیار زیادی را می خواهد.

این موضوع نه تنها هک این سیستم را دشوار می کند بلکه از لحاظ هزینه هم آن را غیر اقتصادی می نماید. به همین جهت است که هیچ هکری به سمت هک آن نمی رود. مجموع این موارد سبب شده تا بلاکچین امنیت مقبولی داشته باشد.

 

بلاک چین در کنار بیت کوین

blockchain-vs-bitcoin

شاید تا قبل از مفهوم بیت کوین کسی بلاک چین را نمی شناخت. در واقع آن چیزی که باعث محبوبیت بلاک چین شد، قرار گیری آن در زیر ساخت ارز دیجیتال بیت کوین بود. فناوری بلاکچین کمک می کند تا اطلاعات بدون نظارت یک واحد مرکزی ضبط و توزیع شوند و هیچ تغییری در آنها ایجاد نشود.

این همان چیزی است که یک ارز دیجیتال بدان نیاز دارد و به همین سبب بود که ساتوشی ناکاموتو بلاکچین امروزی را توسعه داد تا زیر ساخت اصلی بیت کوین را ایجاد نماید. این زیر ساخت سبب شد تا بیت کوین به شکل امروزی شناخته شود که البته نحوه عملکرد آن برای یک ارز دیجیتال تا حدودی با دیدگاه فنی تمایز دارد.

برای درک بهتر این موضوع شخصی را در نظر بگیرید که قصد دارد هزینه یک کالا را با بیت کوین بپردازد. هنگامی که او معامله خود را انجام می دهد، کامپیوترها و یا سیستم های متصل به شبکه بلاکچین بیت کوین، برای تایید تراکنش وی رقابت می کنند.

برای انجام این کار، سیستم ها یک برنامه را اجرا می کنند و سعی دارند تا مسئله ای پیچیده به نام هش را حل نمایند. هرگاه یک فرآیند موفق به هش کردن یک بلاک شود، کارهای الگوریتم آن را هم انجام می دهد و بدین سبب یک بلاک جدید به زنجیره بیت کوین اضافه می شود.

سیستم در ازای کاری که کرده پاداشی بر اساس بیت کوین دریافت می کند که در اصطلاح دنیای ارز های دیجیتال به آن استخراج یا ماینینگ گفته می شود.

البته در سیستم بلاک چین بیت کوین یک مقوله دیگر تحت عنوان کیف پول هم وجود دارد که در واقع تکمیل کننده این شبکه می باشد. یک کیف پول در واقع نرم افزاری می باشد که از یک کلید عمومی و یک کلید خصوصی تشکیل شده است.

این دو کلید در واقع برای فعالیت در شبکه بیت بلاک چین کوین حیاتی می باشد و باید برای استفاده از بیت کوین های خود آنها را در اختیار داشته باشید. در ادامه بصورت دقیق این دو کلید را شرح خواهیم داد.

 

مفهوم کلید عمومی و خصوصی

private-key

همانگونه که اشاره کردیم برای نگهداری بیت کوین و یا استفاده از کیف پول شما به دو کلید به نام های کلید عمومی و کلید خصوصی نیاز دارید.

کلید عمومی در واقع همان محلی است که کاربران می توانند بیت کوین را بر روی آن دریافت و یا برداشت نمایند. این کلید در واقع برای پیگیری تراکنش های شما صورت می گیرد و به نوعی امضای شما در شبکه بلاکچین بیت کوین به حساب می آید و توسط سایر کاربران قابل مشاهده است. این کلید در واقع کوتاه شده ی کلید خصوصی شما می باشد که با استفاده از یک معادله پیچیده ریاضی تشکیل شده است.

کلید خصوصی برای تایید معاملات شما و البته دسترسی تان به کیف پول و یا دارایی دیجیتال تان مورد استفاده قرار می گیرد. اگر این کلید را از دست بدهید دسترسی شما به رمز ارزهایتان غیر ممکن می شود. کلید خصوصی شما تنها توسط شما قابل مشاهده است و به نوعی رمز شما در شبکه بلاکچین بیت کوین می باشد.

برای اینکه بتوانید مفهوم این دو کلید را به خوبی درک کنید، یک صندوق پستی را در نظر بگیرید. شکاف صندوق پستی در واقع مشابه کلید عمومی است و هر کسی می تواند از طریق آن نامه و یا سایر اشیاء را درون صندوق پستی بیندازد و برای همه قابل مشاهده است.

در همین مثال هم کلید خصوصی همانند کلید درب صندوق پستی است که درب صندوق تنها به وسیله آن باز می شود. اگرچه تمامی افراد می توانند از طریق سوراخ صندوق نامه ها را درون آن بیندازند اما تنها کسی که می تواند به محتویات داخل صندوق دسترسی داشته باشد، همان شخص صاحب کلید است. این موضوع دقیقا مشابه کلیدهای عمومی و خصوصی در دنیای بلاک چین می باشد، با این تفاوت که در دنیای بلاک چین هیچ مرکز ناظری وجود ندارد.

 

کاربردهای بلاک چین

Blockchain-use-cases

همانگونه که اشاره کردیم بلاک چین امروزی در ابتدا برای شبکه بیت کوین خلق شد و بسیاری هم بلاک چین را صرفا برای این عملکرد می شناسند. واقعیت امر این است که بلاکچین با توجه به مزیت هایی که داشته توانسته در طیف وسیعی از صنایع نفوذ کند و کاربردهای مختلفی به خود بگیرد.

در هر جایی که نیاز به ضبط دقیق اطلاعات بدون سیستم ناظر و با امنیت بالا باشد، بلاکچین می تواند گزینه ی مناسبی باشد. مواردی همچون سیستم های بانکداری، بهداشت، مسکن، اینترنت اشیاء و… بخشی از موضوعاتی است که بلاکچین بدان ها نفوذ پیدا کرده است.

این نفوذ به قدری بوده که این روزها بسیاری از شرکت ها به دنبال استفاده از این تکنولوژی هستند. اخیرا شرکت Deloitte یک بررسی انجام داده و ۱۴۰۰ شرکت را در ۱۴ منطقه و زمینه کاری مورد ارزیابی قرار داده است.

۸۲ درصد از شرکت کنندگان در این ارزیابی اعلام کرده اند که قصد دارند در یک سال آینده, کارکنانی با مهارت بلاکچین استخدام نمایند. ۳۶ درصد از شرکت ها اعلام کرده اند که قصد دارند در سال آینده ۵ میلیون دلار و یا بیشتر را بر روی پروژه بلاک چین خود سرمایه گذاری نمایند.

همچنین ۳۹ درصد هم اعلام کرده اند که اکنون از سیستم بلاک چین استفاده می نمایند. همین موضوع می تواند به خوبی گویای نفوذ بلاکچین در صنایع باشد. این نفوذ می تواند در وجوه بسیاری دیده شود که ما در ادامه آن را شرح داده ایم.

این کاربرد ها بصورت موردی شامل موارد زیر است:

  1. بانکداری
  2. ثبت اسناد
  3. رای گیری
  4. سیستم بهداشت و درمان
  5. قرارداد هوشمند
  6. زنجیره تامین
  7. ارزهای دیجیتال

 

بانکداری

یکی از مهم ترین وجوه نفوذ بلاکچین، کاربرد آن در صنعت بانکداری می باشد. بلاکچین می تواند سرعت، امنیت و البته دقت را برای صنعت بانکداری به همراه داشته باشد.

با استفاده از این سیستم، بانک ها می توانند فرآیند بررسی معاملات و البته تسویه آن را با دقت بسیار بیشتری انجام دهند که این امر موجب افزایش رضایت مشتریان آن ها می شود. برای مثال در نظر بگیرید که شما عصر پنجشنبه یک چک را واریز نمایید. برای تایید و البته ارسال این پول می بایست تا روز شنبه صبر کنید. این موضوع در حالی است که بلاک چین بصورت دائمی کار می کند و کاربران می توانند در ۱۰ دقیقه نتیجه تراکنش خود را ببینند.

از طرفی بانک ها می توانند با دقت و سرعت بیشتری تبادلات را بین خود و سایر موسسه های بانکی انجام دهند. این امر زمانی که بانک ها در بازار بین المللی کار کنند, بسیار حائز اهمیت می شود و می تواند هزینه زیادی را برای آنها پس از انداز نماید چرا که عموما این بازارها دو یا سه روز در هفته تعطیل هستند و همین مورد سبب می شود تا سرمایه بانک ها چند روز مسدود باشد.

در همین زمینه بانک اروپایی سانتاندر (Santander) تحقیقی را در رابطه با بازدهی استفاده از بلاکچین در شبکه بانکی انجام داده است. در نتیحه این تحقیق مشخص شده که سیستم بلاکچین می تواند تا سالانه ۱۵ الی ۲۰ میلیارد دلار برای شبکه مالی صرفه جویی داشته باشد.

 

 ثبت اسناد

این روزها فرآیند ثبت و یا انتقال مالکیت یک ماشین و یا خانه می تواند بسیار دشوار و وقت گیر باشد. شما باید ساعت ها وقت را در دفتر اسناد رسمی بگذرانید و سپس سند را به مسئول ثبت اسناد بدهید تا آن را در دفتر اسناد و پایگاه داده شهر شما ثبت نماید.

مازاد بر این اگر مشکلی در مالکیت باشد باید برای رفع این ابهام به ارگان های مربوطه ارجاع داده شود و یا داده های قبلی تغییر داده شوند. از طرفی دیگر احتمال بروز خطای انسانی در این پروسه بسیار زیاد است.

این موضوع در حالی است که استفاده از شبکه بلاک چین هیچ از یک از مشکلات فوق را ندارد و افراد با وارد کردن اطلاعات مالکیت خود، می توانند به سادگی داده های خود را به عنوان یک بلاک در شبکه ثبت نمایند.

پس از هر انتقال مالکیت و یا تغییر سند، داده های جدید با داده های بلوک قبلی مطابقت داده می شوند به همین جهت احتمال بروز خطا به حداقل میزان خود می رسد. این همان فاکتوری است که هم موجب افزایش سرعت می شود و هم خطا را به حداقل میزان خود می رساند.

 

رای گیری

رای گیری یکی از مهم ترین فرآیند های سیاسی – اجتماعی است که شفافیت و عدم تقلب در آن اهمیت بسیار زیادی دارد. در این فرآیند باید اطلاعات به دقت بایگانی شوند و امکان تقلب برای آن ها فراهم نباشد. این همان چیزی است که بلاکچین فراهم می کند.

با استفاده از بلاک چین می توان هر رای را در ساختار یک بلاک قرار داد و هر داده را با داده های قبلی مطابقت داد. این کار نه تنها رای گیری را سریع تر می کند بلکه امکان تقلب در آن را هم به حداقل می رساند. این موضوع سبب شد تا در سال ۲۰۱۸ این شبکه برای رای گیری در ویرجینیای غربی تست شود که نتیجه موفقیت آمیزی را در پی داشت.

 

سیستم بهداشت و درمان

فعالان حوزه بهداشت و درمان می توانند با استفاده از بلاکچین داده های بیماران خود را ذخیر نمایند. این کار به آنها این اطمینان را می دهد که سوابق بیمار بدون کوچکترین دسترسی و تغییری حفظ می شود و در نتیجه کیفیت روند درمان افزایش پیدا می کند.

در این شیوه پرونده هر بیمار در داخل یک بلاک قرار می گیرد و دسترسی به آن توسط افرادی ممکن می شود که کلید خصوصی را در اختیار دارند. این موضوع تاثیر زیادی در حفظ حریم خصوصی بیماران دارد.

 

قراردادهای هوشمند

smart-contracts

قراردادهای هوشمند (Smart Contracts) یکی از جدیدترین مفاهیمی است که به لطف بلاک چین بوجود آمده است. این قرار دادها در واقع یک کد بلاکچین هستند که به منظور تسهیل در بررسی و یا مذاکره شرایط قرارداد ایجاد شده است.

این قراردادها عموما توسط مجموعه ای از شرایط ایجاد می شوند و هرگاه کاربران شرایط مذکور را بپذیرند و آن را فراهم نمایند، قرار داد بصورت خودکار اجرا می شود. اجازه دهید برای درک بهتر این موضوع یک مثال ساده بیاوریم.

فرضا شما توافق می کنید که آپارتمان خود برای مدت مشخصی به من اجاره دهید و من بایستی میزان مشخصی ودیعه به شما بدهم تا شما کد امنیت درب آپارتمان را برای من ارسال کنید. مادامی که این شرایط توسط طرفین پذیرفته شود، در مدت زمان مذکور، قرارداد شروع می شود.

اگر من بتوانم مبلغ ودیعه را تامین کنم، بلاکچین بطور اتوماتیک ودیعه و کد امنیت را عوض می کند و مادامی که شما نتوانید کد امنیتی را ارائه دهید، معامله لغو شده و ودیعه به من عودت داده می شود. این موضوع یکی از کاربردهای بلاکچین است که این اواخر محبوبیت زیادی را کسب کرده است.

 

زنجیره تامین

یکی دیگر از کاربرد های بلاک چین در زنجیره تامین می باشد. با استفاده از فناوری بلاکچین، صاحبان صنایع می توانند به سادگی فرآیند تامین کالای خود را تحت نظر قرار دهند. از طرفی آن ها می توانند از این سیستم برای توزیع بهتر و دقیق تر محصولات تولیدی هم استفاده نمایند که به افزایش بهره وری کمک می کند.

 

مزایا و معایب شبکه بلاک چین

مسلما هر پدیده‌ی جدیدی که پا به عرصه وجود می گذارد مطابق مزایایی که دارد، نقاط ضعفی هم دارد که سبب می شود نفوذ آن در جامعه کند شود. شبکه بلاکچین هم از این قاعده مستثنی نبوده و در کنار مزایا و کاربردهایش، نقاط ضعفی هم دارد که مانع از نفوذ سریع این تکنولوژی در بین جامعه شده است.

البته بیشتر این مشکلات ثابت نیستند و ممکن است در نسخه هایی از این تکنولوژی موجود نباشد. برای مثال مشکل هک پذیری و پتانسیل هک در شبکه های بزرگی نظیر بیت کوین وجود ندارد. از طرفی تکنولوژی های جدید نظیر رادیکس توانسته تا حدودی مشکلات بلاکچین را برطرف سازد. ما در جدول زیر مشروحی از نقاط ضعف و قوت شبکه بلاکچین را برای شما عزیزان ذکر کرده ایم.

 

نقاط قوت بلاکچین

نقاط ضعف بلاکچین

کاهش هزینه ها با حذف نظارت و یا تایید شخص ثالث پردازش کم اطلاعات در واحد ثانیه
نبود واحد نظارت مرکزی سابقه استفاده در فعالیت های غیر قانونی
کاهش خطر دستکاری در اطلاعات با حذف تمرکز زدایی هک پذیری
فناوری شفاف هزینه بالا برای پردازش یا استخراج
سیستم معاملاتی امن ، شفاف و کارآمد
بهبود صحت داده ها با از بین بردن دخالت انسان

 

جمع بندی

بلاک چین را می توان یکی از جدیدترین تکنولوژی های جهان دانست که توانسته در یک دهه اخیر رشد بسیار زیادی را تجربه نماید. این فناوری ابتدا در اوایل دهه ۱۹۹۰ و توسط دو پژوهشگر معرفی شد. اما بعد ها در سال  ۲۰۰۸ توسط شخص ناشناسی به نام ساتوشی ناکاموتو توسعه داده شد و به شکل امروزی عرضه شد.

این سیستم ابتدا برای ارز دیجیتال بیت کوین مورد استفاده قرار گرفت اما بعد ها در جنبه های دیگری از زندگی انسان از جمله بانکداری، ثبت اسناد، رای گیری، بهداشت و درمان، زنجیره تامین و… نفوذ پیدا کرد. در این سیستم اطلاعات در بلاک هایی قرار می گیرند و با استفاده از دو کد مجزا به نام هش رمزگذاری می شوند.

یکی از هش ها مربوط به همان بلاک و دیگری مربوط به بلاک قبلی است و بدین جهت تشکیل هر بلاک منوط به تایید اعتبار بلاک قبلی می باشد. این موضوع سبب می شود تا امنیت اطلاعات در شبکه بلاکچین افزایش یابد.

از طرفی دیگر این قابلیت مانع از هک شدن آن در شبکه های بزرگ می شود که به نوبه خود بسیار حائز اهمیت است. البته باید بدانید که این فناوری خالی از اشکال نیست و در کنار مزایایی که دارد، از معایبی هم برخوردار است. با این وجود بلاک چین یک مسیر نسبتا طولانی را برای رشد و توسعه در پیش دارد.

نظر شما چیست؟ شما می توانید عقاید و پیش بینی هایتان را در مورد بلاکچین و آینده آن برای ما در زیر همین پست کامنت نمایید.

 

نوشته های مشابه

‫۴ دیدگاه ها

دیدگاهتان را بنویسید