مسیر ساخت توکن در دنیای ارزهای دیجیتال
توسعه برنامههای مالی غیرمتمرکز (Defi)، جمعآوری پول برای توسعه پروژههای گوناگون در دنیای ارزهای دیجیتال و دیگر موارد این چنینی، بزرگترین هدف کاربران از ساخت توکن است. توکنهایی که در شبکههای بلاکچین عرضه شده و در مواقعی خاص ارزش قابل توجهی پیدا میکنند. اگر شما هم به دنبال این هدف هستید، با ما همراه باشید؛ زیرا قصد داریم آموزش ساخت توکن را فقط در چهار مرحله سریع و بسیار ساده در اختیارتان بگذاریم.
آموزش ساخت توکن در چهار مرحله
قبل از اینکه مراحل آموزش ساخت توکن را شروع کنید، باید به دنبال یک پلتفرم مناسب مانند CoinTool، BakeMyToken و Token Factory بروید. در واقع با استفاده از این پلتفرمهای میتوانید مراحل ساخت توکن را با یک محیط گرافیکی و رابط کاربری مناسب انجام دهید. همچنین توجه داشته باشید که در هر پلتفرم توکنی با استاندارد مشخص به وجود میآید.
برای مثال پلتفرمهایی که معرفی شدند، برای ساخت توکن ERC-20 مناسب هستند که روی اکوسیستم بلاکچین اتریوم کار میکنند. البته توصیه ما هم استفاده از همین استاندارد و بلاکچین است؛ زیرا درصد زیادی از عرضههای اولیه سکهها (ICO) در بلاکچین اتریوم انجام میشود.
مرحله اول: تعریف کردن ویژگیها و مشخصات توکن
اول از همه باید بدانید که انتظار چه عملکردی از توکن مورد نظرتان دارید. برای مثال اگر میخواهید یک توکن معمولی ERC-20 برای جذب سرمایهگذاران بسازید، باید همان ویژگیهای پیشفرض این استاندارد را در نظر بگیرید. البته در مرحله اول آموزش ساخت توکن میتوانید ویژگیهای دیگر توکن را تعریف کنید که مهمترین آنها عبارتند از:
- حداکثر تعداد توکنها
- اسم توکن، نماد، و تعداد دسیمال (Decimal)
- عملکردهای کلی مانند بررسی موجودی در آدرسها، فعال شدن و تایید کلیه تراکنشها
اگر قصد ایجاد توکنهای غیر قابل معاوضه (Non-forgible Tokens) یا همان NFT را دارید، شرایط تعریف ویژگیهای اولیه اندکی متفاوتتر خواهد شد. برای مثال باید صاحبان اصلی این توکنها را تعریف کنید که با استفاده از پلتفرمهای گوناگون قابل انجام است.
مرحله دوم: توسعه یک قرارداد هوشمند
برای ساخت توکن نیاز به ایجاد و کد نویسی قراردادهای هوشمند دارید؛ زیرا هر رمزنگاری توسط قراردادهای هوشمند انجام شده که بخشی از نرم افزار در شبکه بلاکچین محسوب میشود. همچنین جالب است بدانید که بلاکچین اتریوم اولین شبکه بلاکچینی بود که قراردادهای هوشمند را معرفی کرد. به همین دلیل بیشتر توکنهای جدید نیز در همین بستر معرفی میشوند. البته در کدنویسی قراردادهای هوشمند باید به چند نکته بسیار مهم توجه کرد که به شرح زیر است:
- قطعی بودن ۱۰۰ درصدی قرارداد یا احتمال تغییر در آینده: توجه داشته باشید که کاربران دنیای کریپتو از حاکمیتهای صددرصدی متنفرند. در سمت دیگر قضیه این دسته از کاربران به توکنهای غیرمتمرکز بیشتر علاقه دارند و نمیخواهند فردی به قراردادها یا تراکنشهای آنها دسترسی داشته باشد. به همین دلیل قبل از کدنویسی قرارداد هوشمندتان باید به چنین موارد به خوبی دقت کنید.
- اضافه شدن قابلیتهای جانبی مانند استکینگ (Staking) به توکن: برخی از توکنها برای استیک شدن توسط کاربران از منطق عجیبی پیروی میکنند. برای مثال طبق قرارداد توکنها را در شرایط خاص میسوزاند و سکههای جدید به شبکه اضافه میشود. همچنین در توکنهای زیادی قابلیت پرداخت بابت خدمات یا اشتراک وجود دارد. به همین دلیل باید در هنگام تدوین قرارداد هوشمند این قابلیتها را در نظر گرفت.
- مالکیت توکنها در قراردادهای هوشمند: به طور کلی میتوان گفت که دقت به این نکته بیشتر به کدنویسی قراردادهای هوشمند توکنهای غیر قابل معاوضه مربوط میشود. البته در صورتی که به دنبال آموزش ساخت توکن هستید، باید به این نکته توجه داشته باشید؛ زیرا در قراردادهای هوشمند این دسته از توکنها باید امکان مالکیت منحصر به فرد یک دارای دیجیتال وجود داشته باشد.
- تعریف امکان بازیابی یا ریکاوری توکن: در شبکه پهناور بلاکچین امکان ارسال اشتباه توکنهای با آدرس قرارداد هوشمند اشتباه وجود دارد. البته که چنین اشتباهی باعث از بین رفتن دارای خواهد شد، اما با دقت در ایجاد قرارداد هوشمند میتوان جلوی چنین اشتباهاتی را گرفت.
شاید تعریف یک قرارداد هوشمند با چنین ویژگیهایی اندکی مشکل به نظر برسد. به همین دلیل نیز افراد زیادی به دنبال دوره آموزش ساخت توکن میروند. البته که شرکت در این دورهها مفید خواهد بود؛ زیرا مراحل ساخت توکن با اطلاعات بیشتر و بصورت عملی عنوان خواهد شد.
مرحله سوم: راهاندازی در یک زنجیره بلاکچین آزمایشی
زمانی که در حال ساخت قراردادهای هوشمند برای توکن مورد نظرتان هستید، باید توجه داشته باشید پس از اجرایی شدن توکن در بلاکچین، تغییر یا تعویض قرارداد مشکل خواهد شد. به همین دلیل قبل از عرضه واقعی توکن را روی بلاکچینهای آزمایشی مانند Rinkeby یا Ropsten (که از شبکه های تستی بلاکچین اتریوم هستند) مورد بررسی قرار دهید.
البته که در این مرحله از آموزش ساخت توکن ابزارهایی را در اختیار خواهید داشت که آزمایش را برای شما سادهتر خواهد کرد. برای مثال میتوانید از ابزار SafeMath در کتابخانه سالیدیتی (Solidity) استفاده کنید تا از اشتباهات محاسباتی در قراردادهای هوشمند در امان بمانید. با انجام این کار دیگر ارورهایی مثل “Mapping address uint256” یقه شما را نمیگیرند.
مرحله چهارم: قراردادن توکن در بلاکچین
مرحله آخر آموزش ساخت توکن چندان سخت نیست؛ زیرا باید توکن را در شبکه بلاکچین قرار دهید که زحمت زیادی روی دوشتان نمیگذارد. در این مرحله با توجه به ابزاری که با آن توکن را میسازید، باید یک تراکنش با کد قرارداد کامپایل شده را بدون تعیین گیرنده ارسال کنید. البته که این کار فقط با چند کلیک انجام شده و نیازی نیست که نگران آن باشید.
ناگفته نماند که باید عملکرد قرارداد هوشمند توکن را در شبکه لوکال یا تستی به طور کامل تست کنید. برای مثال آیا کاربر میتواند توکن را ارسال و دریافت کند. همچنین عملکرد صحیح توکن در سایر قابلیتها نیز باید مورد بررسی قرار بگیرد. با موفقیت در این مرحله، توکن میتواند در بلاکچین اتریوم به فعالیتش ادامه دهد.
در ساخت توکن استاد شوید!
در صورتی که میخواهید در ساخت توکن یک استاد تمام عیار باشید، باید سری به دوره آموزش ساخت توکن آکادمی بلاکچین توکن خان بزنید. با شرکت در این دوره میتوانید ریز تمامی نکات ساخت توکنها را با جدیدترین متدهای روز دنیا یاد بگیرید. همچنین برای شرکت در این دوره نیازی به مهارت کامپیوتری یا برنامه نویسی خاص نخواهید داشت. همین که مقداری به دنیای ارزهای دیجیتال شناخت داشته باشید، با این دوره در ساخت توکنها به مهارت استثنایی میرسید.